Honden met strepen
          Chouffe
en
Chita  
                                                                                                          www.langharen.nl

En dan onze Langharen

Een oud ras als de Hollanndse Herder is ontstaan als een zogenoemd landras. Dat betekent: een niet door de mens bewust gemaakte kruising. Herders fokten waarschijnlijk alleen met honden, die hun werk goed deden. Kort-, ruw- en langharen werden door elkaar gefokt en op kleur werd niet gelet. Pas aan het einde van de 19e eeuw begon men van officiële kynologische zijde belangstelling te krijgen voor de 'inlandsche herdershonden'.

In de eerste raspunten (1898) onderscheidde men o.a. zes haar -variëteiten: kortharige, middelharige, langharige met staand haar, langharige met liggend haar, stekelharige en ruwharige. Er werd toen al gepleit voor drie haar variëteiten. Over de beharing, kleur en schofthoogte bleven de meningen verdeeld. Twee soorten langharen dus, in 1906 werden de zes variëteiten teruggebracht tot de huidige drie. Voor de langhaar werd nog wel een uitzondering gemaakt voor de vachtkleur: kastanjebruin werd tot 1956 toegestaan. De stand van de langharen in 1910: 33 inschrijvingen voor tentoonstellingen, waarvan 10 uit NHSB (stamboom).

Faust1

Met de situatie van onze langhaar was het echter in 1938 droevig gesteld: nog maar één langhaar, van onbekende afstamming en zeker al 7 à 8 jaar oud. Eén man aanvaardde de totale ondergang van deze variëteit niet:

Dr. W. van den Akker te Zeist, gepensioneerd gouvernementsdierenarts, teruggekomen uit het toenmalige Ned. Indië waar hij Duitse Herders had gefokt.

blondie

De langhaar Hollandse Herder, behalve langhaar ook honden met strepen dus. Toch zijn er uitzonderingen: Hollandse Herders waar de streepjes ontbreken, onze blondjes.

Voor de doorbijters rechts menukeuzes met informatie over de vachtkleur van honden en de vererving. De streepjes van onze hollanders en de k-locus.