Honden met strepen
          Chouffe
en
Chita  
                                                                                                          www.langharen.nl

 

Wat is een Nestendag?

 

De Nestendag is een van de grotere evenementen die de NHC twee keer per jaar organiseert.  Op een Nestendag worden jonge Hollandse Herdershonden, van ongeveer 12 tot 18 maanden, samen met hun nestgenoten en de vader- en moederhond gekeurd.

 

Voor de fokadviescommissies en voor de fokkers is het belangrijk te weten hoe de keurmeester over de fokcombinatie denkt. Dit speelt een rol bij het uitstippelen van het fokbeleid. En de eigenaren krijgen zo een goede indruk van wat een raskeurmeester van hun hond vindt.

 

dorestee

 

 

Voor fokker en eigenaren een bijzondere ervaring om het hele ‘hondengezin’ nog eens bij elkaar te zien.

 

Hoe zijn de pupjes uitgegroeid, lijken ze op elkaar, hebben ze dit of dat trekje nu van vader of van moeder…...de antwoorden vindt u op de nestendag!

 

 

Dat een nest nogal wat variaties in kleur kan laten zien, toont onderstaande foto aan. Hier het G nest van de kennel van Neerlands Erf.

Rechts de moeder Juno en vader Lex, links de 7 kinderen en kijk eens wat een verschil in kleur.

neerlandserf 

In het midden van de 7 kinderen Google, ja zo heet hij echt! Google is zo blond, omdat de stroming (de zwarte strepen) geheel ontbreekt. Die stroming is juist een belangrijk kenmerk voor de Hollandse Herder. Daarom voldoet hij niet meer aan de rasstandaard van de Hollandse herder. De kleurafwijking is tegenwoordig met een DNA test makkelijk bij de ouderdieren aan te tonen. Vader en moeder zijn dus gesteept en kunnen zelfs heel donker zijn. Als beide ouders drager zijn van dit "geel-gen" kunnen ze zo'n blondje te kunnen voortbrengen.

Gelukkig mag met deze ouders  wel worden gefokt en wordt er soms zo'n blonde schoonheid geboren. Met de blondjes zelf mag (nog) niet gefokt worden.

Op deze website is er voor de doorbijters meer informatie over de vachtkleur en de vererving te vinden.

nestendag1

 

En dan de nestendag van Chita en Chouffe.

31-10-2009.

 

Op de foto rechts Chouffe en links zijn moeder Chamook. Zien elkaar weer na ruim een jaar. Meer dan wat achterdochtig aan elkaar snuffelen was er niet bij.

 

 

 

Misschien was Chamook wel bang dat hij terug zou komen...


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vhosts/langharen.nl/httpdocs/modules/mod_menu/helper.php on line 97