Honden met strepen
          Chouffe
en
Chita  
                                                                                                          www.langharen.nl

Dr W van den Akker

Begin jaren 30 komt dr W van den Akker als (jong) gepensioneerd gouvernamentsdierenarts uit het toenmalige Nederlands-Indie terug. In 1937 lid geworden van de N.H.C. begon hij in 1938 aan zijn speurtocht naar een langhaar teef. In het voorjaar van 1939 kreeg hij een langhaar teef van onbekende afstamming uit Loon-op-Zand. Het eerste nest langharen sinds 1929 bewust gefokt werd geboren in oktober 1939, vader was Falco, moeder Adri v.h. Eigen Land. Falco en Adrie worden als stamvader en -moeder van de huidige langharen beschouwd.
Faust1

Falco kwam om bij de oorlogshandelingen op 10 mei 1940. Na de dood van Falco nog extra tegenslagen: uit het eerste nest een veelbelovende goudbruin gestroomde teef overreden, twee nieuwe prachtige reuen van achter de kudde vandaan gehaald, waren weggelopen en er vielen er ten offer aan de hondenziekte. Dr. van den Akker zette met een kleine groep vertrouwelingen door en af en toe werden er ook nieuwe langharen gevonden. De fokkerij van de langharen ging 10-15 jaar geheel buiten de N.H.C. om.

 

Het doel dat Dr. van den Akker voor ogen had was het verwezenlijken van: flinke, goedbehaarde en gestroomde honden met een goed betrouwbaar karakter. In 1951 kwamen een aantal door hem of via hem gefokte honden uit op de Clubmatch van de N.H.C. te Utrecht.

Tussen 1945 en 1949 zijn er drie nesten langharen naar onbekende afstamming gefokt door de heren Arts en van de Klundert. Zij exposeerden in 1948 al. Er is nooit aansluiting geweest van deze honden met die van Dr. van den Akker. Slechts de derde poging is gelukt; dit is te danken aan zijn doorzettingsvermogen en aan een (groeiend) aantal gelijkgezinde fokkers en… aan de hoge leeftijd die hij bereikte. Nog ver in 80 jaar bleef hij keuren en adviezen geven. Toen Dr. van den Akker op 96-jarige leeftijd in 1979 overleed, was de langhaar op een aantal van 200 te schatten.